תעודות גמולוגיות, מכונים גמולוגיים ומה שבניהם
בכתבות הקודמות סקרתי את הנושאים "כיצד נקבע מחירו של יהלום" ו "כיצד לבחור יהלום". בשתי הכתבות הוזכרו תעודות גמולוגיות כאמונות על מתן המידע המלא והמפורט אודות דירוג היהלום.
תעודות גמולוגיות נושאים בעצם את תעודת הזהות של היהלום, את כל תכונותיו, ובסופו של דבר – משמשת לנו כאמת מידה לערכו של היהלום ומחירו בשוק.
התעודה הגמולוגית נותנת לנו אינדיקציה באם היהלום הינו טבעי או יהלום שגודל במעבדה (יהלום סינטטי), באם עבר טיפולים כלשהם להשבחת הצבע או הניקיון ומידע טכני נוסף אודות דירוגו הגמולוגי.
התעודה הגמולוגית מונפקת ע"י מכון גמולוגי, וכאלה יש בעולם רבים. כל מכון גמולוגי הינו עצמאי ובלתי תלוי, ובגדול ניתן לאמר כי על אף שהמינוח הגמולוגי זהה אצל כולם ( צבעים בין D ל Z, וניקיונות בין IF ל I3), סטנדרט הדירוג שונה בין המעבדות ולא במעט.
הבעיה ברכישת יהלום
אם כן – הבעיה הקשה ביותר העומדת בפני מי שרוצה לרכוש יהלום הינה תיעוד היתר (או "שדרוג UPGRADE"). בעוד יהלומן מומחה לא יזדקק לתעודה גמולוגית כלל על מנת לדעת את נתוניו האמיתיים של היהלום, לקוח מן השורה נאלץ להסתמך רק עליה למתן אינדיקציה. מרבית המעבדות הגמולוגיות בארץ ובעולם אינן מתעדות יהלומים באופן מחמיר ואותנטי (כפי שנוהגים היהלומנים במסחר בניהם), ונוצר מצב בו מעבדות שונות משתמשות באותם סטים של הגדרות גמולוגיות, אך נותנות להן פירוש שונה לחלוטין זו מזו.
כך למשל – אותו היהלום יקבל דירוג צבע J במעבדה מסוימת, ובמעבדות אחרות יקבל דירוג צבע גבוהה בדרגה אחת או שתיים ואף ב-4 דרגות (יקבל גם צבע בדירוג F-G במעבדות מסוימות).
הדבר דומה גם בדירוג הניקיון של היהלום, שם ניתן למצוא סטייה של דרגה אחת ואף של 5 דרגות למעלה.
לצערנו, וזהו טבע האדם, אנשים רוצים לקנות יהלום בעל דירוג גמולוגי גבוה ככל האפשר, ועוצמים עיניים בכל הקשור למה הם מקבלים בפועל, או באיזו מעבדה גמולוגית הונפקה התעודה של היהלום.
המעבדה הגמולוגית המחמירה בעולם הינה המכון הגמולוגי האמריקאי- GIA .זהו המכון הגמולוגי הגדול בעולם, ונכון להיום מהווה אוטוריטה בתחום הדירוג הגמולוגי. מעבדות גמולוגיות מומלצות נוספות הינן HRD הבלגית, IGI האמריקאית, אשר לה סניף גם בישראל.
מדוע, אם כן, לא כל היהלומים מגיעים עם תעודה של GIA ?
ובכן – הסיבה העיקרית הינה כדאיות כלכלית. התיעוד בGIA הינו יקר מאוד, ונוסף על כך גם זמן התיעוד הוא הארוך ביותר (חודש עד חודשיים) מה שמכביד מאוד על העוסקים בתחום הנ"ל, בו גלגול הסחורה הינו נדבך מהותי. לפיכך, יהלומים באיכות מסחרית ובגדלים צנועים (כאלה המדברים יותר אל הצרכן הישראלי) אינם נשלחים לתיעוד בGIA.
הסיבה הנוספת הינה הצרכן הישראלי, אשר לצערנו מעדיף לרכוש אותיות ומספרים גבוהים ככל האפשר, מבלי שבכלל אכפת לו מי ומה עומד מאחורי האותיות הנ"ל, ומה באמת היהלום שיש לו ביד. לתיעוד היתר ישנה השפעה פסיכולוגית, אשר לרוב הצרכנים קשה להתנתק ממנה.
רוב התכשיטים הנמכרים בארץ – ימכרו עם תעודת הערכה לתכשיט כולו, ולעיתים מועטות- עם תעודה גמולוגית ספציפית ליהלום. יש להתעקש שתעודת ההערכה לא תונפק ע"י מוכר התכשיט עצמו (כי מה ההיגיון בכך בכלל) אלא ע"י מכון גמולוגי מוסמך ומוכר, כגון CGL הישראלי הממוקם בבורסת היהלומים.
סקירה מלאה שלי אודות המעבדות הגמולוגיות המומלצות בארץ ובעולם ניתן למצוא כאן.
נוכח המצב – אנו בשקד | כהן לא ניתן לכם להסתמך על תעודה גמולוגית זו או אחרת. לפני כל רכישה תעברו סדנת גמולוגיה של ממש, בה תלמדו לאבחן יהלום ולדרג אותו גמולוגית. רק כך תדעו באמת מה אתם קונים, ויהיו לכם את הכלים לבחור בין יהלומים. אנו דוגלים בדירוג גמולוגי אמיתי, ובלי כל קשר לתעודה הגמולוגית או תעודת ההערכה שתקבלו עם התכשיט – תקבלו גם את חוות דעתנו האותנטית על כל יהלום.
צרו קשר עוד היום 0723921660
הביטחון שבחרתם נכון
Leave a reply